Directief en Non- directief coachen

Directief en Non- directief coachen                                                                                                                                                                                                                  De keuze hierin hangt sterk af van de situatie en de capaciteit van de coachee.

Directief is een coachstijl die sterk sturend is richting de oplossing (de redders rol). Dit is een efficiĆ«nte manier van coachen voor deelnemers die afhankelijk zijn van structuur en het lastig vinden probleemoplossend te handelen. Deelnemers met een indicatie uit het autistisch spectrum hebben hier baat bij omdat  het een sturende manier van coachen is waarbij de basis, structuur en veiligheid een voorwaarde is.  

Bij non directief coachen stuur ik de coachee aan om zelf oplossingen te laten aandragen en bewust te laten worden van eigen handelen.  Bij deelnemers die deze manier van coachen aankunnen is het zeer productief. 

Ontwikkelingsgericht coachen                                                                                                                                                                                 Ook pas ik het ontwikkelgericht coachen veel toe. Deze ontwikkelgericht ook wel competentiegericht coachen genoemd vind ik een doeltreffende manier van coachen. Bij deze vorm wordt aan de hand van verschillende disciplines een thema, vraag of probleem bestudeerd. De inhoud van verschillende vakgebieden weet de coachee in relatie met elkaar te brengen (taakintegratie) om een probleem op te lossen of tot nieuwe inzichten te komen. De nadruk kan daarbij kan enerzijds liggen op het verwerven van de kennis en vaardigheden waarmee het probleem of de uitdaging te lijf wordt gegaan of anderzijds juist meer liggen op het begrijpen van het probleem of uitdaging.